Projectes
La Caseta
La Caseta és un recurs d’acollida socioeducatiu i de caràcter temporal, que camina des de l’any 2000 i pel que ja han passat 150 nois, més de 35 voluntaris, 9 educadors/es i 4 coordinadores.
A La Caseta acollim i acompanyem a joves d’entre 18 i 30 anys procedents de centres penitenciaris o del món de l’exclusió social, en el seu procés de pas d’una situació d’exclusió social a una de major autonomia, realitzant un acompanyament integral. La Caseta pretén ser un pont entre el sistema penitenciari o de l’exclusió social i la societat.
La Caseta és una “casa petita”, situada al barri de Sarrià de Barcelona, amb capacitat per acollir a sis persones diàriament, en un espai cedit pel convent dels Caputxins de Sarrià.
Actualment té tres habitacions de dues places cadascuna i una quarta d’una plaça per l’educador/a o les persones voluntàries. així com un espai comú de cuina menjador, a més d’un gran pati.
A qui va dirigida?
Els joves que acull provenen de Centre Penitenciari (permisos de tres a sis dies, tercers graus o bé tercers graus educatius o de deshabituació de l’article 182 del Reglament Penitenciari), o són joves que es troben en situació de risc d’exclusió social i que han estat derivats d’entitats socials.
La Caseta compta amb un equip educatiu que gestiona i organitza l’acollida i acompanyament dels joves residents desenvolupant un Projecte Individual amb cada jove.
Objectius
Els objectius de La Caseta són:
- Acollir als joves destinataris del projecte.
- Fer de pont entre el món penitenciari i l’exclusió social i la futura emancipació del joves.
- Treballar en el seu empoderament, promovent la seva autonomia i responsabilitzant-lo de les coses.
- Ser un recurs educatiu referent per als joves que es troben en situació de risc d’exclusió social en règim de tercer grau, llibertat condicional i/o definitiva.
Valors
- Convivència
- Respecte
- Justícia social
- Igualtat d’oportunitats
- Responsabilitat
- Compromís
- Flexibilitat
- Tolerància
Respiradins
Els caps de setmana, un grup de voluntaris i voluntàries visiten els interns del Centre Penitenciari de Joves (Quatre Camins). Durant la visita s’aprofita per portar a terme activitats on participen lliurement un grup d’interns, i on es combinen temes de debat i reflexió amb temes lúdics (jocs, balls, esports, entre d’altres). Quan arriba l’època d’estiu, aquestes activitats es realitzen també entre setmana.
El grup de persones voluntàries de Respiradins realitzen un acompanyament a joves privats de llibertat en el seu trànsit de sol·litud i aïllament a la presó, oferint un espai d’esbarjo i entreteniment de la rutina diària.
El projecte va néixer l’any 1999, quan un grup de monitors/es i catequistes de PACCS (Pre-Adolescents Catequesis Caputxins de Sarrià) va iniciar el contacte amb els interns de la presó de joves de la Trinitat de Barcelona (antiga presó de joves, posteriorment traslladada a la Roca del Vallès). En fundar-se Cedre, un any més tard, es va incorporar a l’associació com a grup de Voluntariat de Presons, afí a l’activitat de la Caseta, ja que molts d’ells eren procedents de la presó de la Trinitat.
Per conèixer més a fons el voluntariat podeu mirar el reportatge 1+1=11, La suma del Voluntariat emès per TV3, només cal que feu clic aquí.
També podeu escoltar l’entrevista de Catalunya Ràdio realitzada a Carles Prat, voluntari de Cedre i que participa des de fa anys en el projecte de Respiradins, fent clic aquí.
Respirafons
A Respirafons organitzem excursions en paratges naturals amb joves del Centre Penitenciari de Joves (Quatre Camins), oferint la possibilitat que gaudeixin d’un o dos dies en llibertat. Les excursions es realitzen generalment en dissabtes i fem activitats que impliquen el contacte amb la natura, l’exercici físic, la cultura, entre d’altres i en funció també de l’època de l’any.
La idea de Respirafons va néixer arran de la il·lusió de poder celebrar el desè aniversari de Cedre. El fet de mirar enrere i veure l’èxit de les activitats que s’havien anat portant a terme en els darrers anys (La Caseta i Respiradins), va donar energies per fer un nou pas endavant, d’anar més lluny. De mica en mica es va anar forjant la nova idea de voluntariat i a principis del 2011 es va poder començar a portar a la pràctica, realitzant inicialment una excursió mensual amb els joves privats de llibertat, i a poc a poc fent possible augmentar la freqüència d’aquestes sortides i també de realitzar-ne de dos dies.
En el reportatge emès per TV3, en el Programa “Gent Normal”, podeu conèixer com transcorre una d’aquestes sortides de Respirafons, i escoltar els testimonis de persones voluntàries i dels mateixos joves. Podeu visualitzar el fragment de la sortida fent clic aquí.
O visualitzar el reportatge sencer, on s’aborden també temes com la privació de llibertat i la reinserció, fent clic aquí.
Així mateix, també podeu visualitzar el reportatge dels “Matíns a TV3”, on s’aborda el voluntariat en centres penitenciaris. En aquest podreu veure un altre de les excursions realitzades a Respirafons i posteriorment l’entrevista a Jordi Cervera, un dels fundadors de Cedre, a partir de la qual podreu conèixer millor en què consisteix aquest voluntariat. Visualitzeu el vídeo fent clic aquí.
Respiradona
Respiradona consisteix en un projecte d’Aprenentatge -Servei.
Acompanyem a un grup de dones del Centre Penitenciari de Wad Ras a realitzar un voluntariat al Banc dels Aliments. A partir de la realització d’una acció de voluntariat, es genera un espai d’intercanvi i després es realitza una activitat de caire lúdica i cultural.
Aquest ha estat el segon any de l’activitat a Wad-Ras. Ja formem part del tot de la família d’aquest vetust, però molt viu, centre penitenciari de Barcelona. Les internes ens coneixen, els professionals ens estimen i també confien en nosaltres. Podem dir que ha sigut un gran encert inaugurar aquesta nova branca de Cedre i els voluntaris que atenem Wad-Ras estem molt agraïts a la junta per haver confiat en aquesta nova proposta. Actualment, som un grup de sis persones voluntàries.
La feina al Banc dels Aliments continua sense treva i per tant també la nostra activitat té ple sentit. Cada dia, la corrua de furgonetes que reparteixen els aliments per barris i rodalies és constant. És un goig per a les internes de Wad-Ras poder col·laborar en un tema que els toca tant de prop: perquè la presó es troba molt sovint causada per la necessitat i la coneixen bé. Pel que fa a les activitats de després de cada feina hem seguit eixamplant el ventall de llocs visitats: el Laberint d’Horta, el Museu Marès, el delta del Llobregat, la Sagrada Família, la Biblioteca de Catalunya, el Museu de la Música… Creiem que, d’aquesta manera, estem fent una bona tasca promovent la vida futura de les
noies que, per les circumstàncies que sigui, han de fer estada -temporalment- a la presó.